Sticky bónuszok

Ha egy kaszinó Promotional Terms & Conditions oldalán azt olvassuk (és minden esetben elolvassuk, ugye?), hogy “All PLAY BONUS credits are for wagering purposes only”, akkor Sticky bónusszal állunk szemben. A Sticky rendszer lényege, hogy a bónuszpénzt használhatjuk tétrakásra, de soha nem vehetjük ki. Az első hazautaláskor a teljes bónuszösszeget eltávolítják a számlánkról. Ez elsőre nem hangzik valami jól. Megfelelő stratégiával azonban ebből a bónusztípusból is hasznot húzhatunk, igaz, ehhez nagyobb kockázatokat kell vállalnunk, mint egy Cashable bónusz esetén. Minden Sticky bónusznak van lejátszási követelménye, ami jellemzően viszonylag alacsony. Mivel a minimális tétű játék nem jövedelmező, a wageringet általában hamar le lehet tudni.

A Sticky bónuszok pozitív várható értéke abból adódik, hogy a bónuszösszeget is használhatjuk tétrakásra. Más szavakkal a bónuszból nyerhetünk, de nem veszíthetjük el azt (egyrészt nem a mi pénzünk, másrészt kivételkor úgyis levonják). Képzeljünk el egy olyan pénzfeldobást, amiben ‘fej’ esetén nyerünk $200-t, ‘írás’ esetén pedig vesztünk $100-t. Az világos, hogy ez jó üzlet. Nézzük ennek a fogadásnak a várható értékét: 0,5×200 – 0,5×100 = $50. Ha az első kört megnyertük, játszhatunk tovább, tegyük fel ugyanerre a pénzfeldobásra egész vagyonunkat ($400) megint! Most ha nyerünk, akkor összesen már $600-t nyertünk, és még mindig csak az eredeti $100-os befizetésünket kockáztatjuk. Nézzük így a várható nyereményünket: 0,25×600 – 0,75×100 = $75. Ha még párszor megismételjük ezt a játékot, akkor várható nyereményünk a bónusz $100-hoz fog tartani. Világos, hogy ennek a stratégiának van egy nagyon nagy hátránya. A legtöbb esetben elveszítjük a befizetésünket. Ennek a stratégiának a követése tudatos tervezést igényel, és a nyereményt várhatóan csak több kaszinó távlatában tudjuk bezsebelni.

A fenti stratégiát javasoljuk a Clearplay oldalon. A Clearplay egy speciális átmenet a Sticky és a Cashable között. Mivel Clearplay-ben az alacsony házelőnyű játékok olyan kis mértékben számítanak be a wageringbe, még egy duplázás után is viszonylag alacsony várható értékkel játszhatjuk le a bónuszt (amennyiben van wagering requirement, és egyre több helyen van). Más azonban a helyzet a Sticky bónuszokkal. Itt is a fenti stratégia biztosítja a legnagyobb várható értéket, azonban nem kell számolnunk a hosszú “clearplay-es” lejátszással utána. Részemről én a kétszeri duplázást tartom optimálisnak. A második tétnek még jelentős hozzáadott értéke van, és várhatóan minden negyedik kaszinóban tudunk nyereséget termelni. Miután sikeresen dupláztunk, négyszereztünk, stb. nekiállhatunk teljesíteni a további lejátszási feltételeket, amihez válasszunk alacsony tétet és a lehető legkisebb házelőnyű játékot.

Természetesen most sem fontos teljes pénzünket feltennünk egyben. Választhatunk mondjuk az egyenlegnk negyedének megfelelő tétet, és addig játszunk, amíg duplázunk vagy nullázunk. Ennek a típusú játéknak megvan az az előnye is, hogy közben szélsebesen pörög a wager is. Vagy játszhatunk alacsonyabb tétekkel nagy szórású játékokat (Video Poker, Slot Machines) az első nagy nyereményig. A lényeg, hogy extrém módon növeljük a szórásunkat! A hagyományos konzervatív technikával a Sticky bónuszok veszteségesek!

Variációk

A fent ismertetett szabályok az ún. Sticky Type I bónuszra vonatkoznak. A nagyobb szoftverek kaszinói mind ezt használják. Néhány kisebb kaszinó használ más rendszert, a Sticky Type II-t. Ez annyiban tér el a hagyományos Sticky-től, hogy pénzkivételkor sem vonják le a bónuszt, az mindvégig a számlánkon marad, amíg játszunk, vagy el nem veszítjük.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.