Miért nem fog működni az online szerencsjáték oldalak blokkolása Magyarországon

Mert 2014-et írunk és az államnak a tanácsadói úgy tűnik nem értenek hozzá. 2013-as törvény alapján idén elkezdték tiltani a szerencsejáték oldalakat, ami úgy működik, hogy az internet szolgáltatónak le kell tiltani a NAV által meghatározott oldalakat. Valóban logikus lépés, de 2014-ben egy kis eszességgel könnyen megkerülhető minden ilyen fajta tiltás. Az interneten a számítógépek azonosítására ip címeket használnak, ezek általában így néznek ki. 192.168.0.1. Vannak a domain nevek, amelyek hozzá vannak rendelve ezekhez az ip címekhez, ezekről az úgynevezett dns szerverek gondoskodnak, amelyek a világban mindenhol megtalálhatóak, például a google-nek is van ilyen. Alapból az internet szolgáltatótól szoktuk kapni, és azt szoktuk használni, de mi van akkor, ha nem az ő dns szerverét használjuk és átállítjuk például a google dns szerveré, ami egyszerűen meg is valósítható, innentől kezdve már lehet, hogy ki is kerültük a szolgáltatónk blokkolását. Ez a legegyszerűbb megoldás, aztán ott van a vpn-ek, az az virtual private network-ök. “A virtuális magánhálózat (Virtual Private Network, VPN) egy számítógéphálózat fölött kiépített másik hálózat. „Magán” jellegét az adja, hogy a VPN-en keresztülmenő adatok nem láthatók az eredeti hálózaton, mivel titkosított adatcsomagokba vannak becsomagolva. A titkosítás általánosan használt szolgáltatása a VPN-nek, de titkosítás nélkül is használható, a különböző adatfolyamok elkülönítésére, vagy a hálózat logikai felépítésének egyszerűsítésére.” Ilyeneket lehet bérelni is, vannak ingyenesek is, bár inkább a fizetős a jobb megoldás. Harmadik megoldás proxy szerverek, itt is vannak ingyenesek, bár ezek lassúak, ezért itt is érdemes fizetős szolgáltatás választani, ha játszani szeretnénk. Szóval van több megoldás is, amelyek nem túl bonyolultak.

Felmerült bennünk még egy kérdés. Pontosan mit is fognak tiltani. A szerencsejáték oldalak elérhetőek többnyire a számítógépre telepített kliensükön keresztül is, de ezek direktbe csatlakoznak a szolgáltató szerveréhez, amely biztosan más mint a weboldal szervere, tehát más ip címen található jó eséllyel. Ezeket is blokkolni fogják, ezekből egy-egy oldalnak több száz is lehet, attól függően, hogy mekkora az oldal, ezeket hogy fogják megkeresni?

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .