A NAV letiltatja a legnagyobb online fogadási oldalakat

“Apa kezdődik.” A nav úgy döntött, hogy elkezdi blokkolni az online sportfogadás oldalakat, legalább is első körben a 3 legnagyobbat, de továbbiak fognak következni. Technikailag a nav nem fog csinálni semmit, hanem az internetszolgáltatóknak fogja kiadni, hogy blokkolják ezeket az oldalakat. bet-at-home.com, a betclic.com és a hu.sportingbet.com került be az első kőrbe. Az időzítésnek gondolom a VB-hez van köze, nem akarták megszívatni a sok fogadó játékost, hogy játék közben blokkolják a kedvenc oldalukat. Gondolom azért kezdték a sportfogadással, mert ez a legnagyobb terület az online szerencsejátékon belül. 4 évvel ez előtti pletyka szerint az online sportfogadás bevételeiben megegyezett a szerencsejáték zrt. sportfogadás témájú bevételeivel. Mivel közben a szerencsejáték zrt-nek is sikerült elindítani az online sportfogadás oldalát, most már elkezdődhet az állami cég szerepbe hozása.
A blokkolás az internet szolgáltatókon keresztül fog történni, de technikailag tökéletesen kivitelezhetetlen. Lehetséges, hogy a weboldalt blokkolni fogják, de a klienst nem biztos, és ha az embernek ott van a gépén a kliens, vagy letölti máshonnan ,akkor tovább tudja folytatni a játékot. A klienst azért nehezebb blokkolni, mert több szerver is biztosítja a kiszolgálást, amiket egyesével kell megkeresni a navnál, vagy internetszolgáltatónál, de ha mondjuk elkezdik tiltani, akkor hogy fogja megkeresni a nav, hogy miket kell tiltani. Tételezzük fel, hogy sikerül a teljes magyar interneten elérhetetlenné tenni ezeket az oldalakat, akkor még mindig van megoldás. Proxy szerveren keresztül az ember azt csinál amit akar, persze megbízható proxy szerver kell, amely stabil, de hát vannak fizetős szolgáltatások, és szerintem, ha valaki fogadni akar akkor néhány dollárt megér neki, hogy egy ilyet használjon. A proxy szerverek lényege, hogy először oda kapcsolódik a gépünk és onnan kapcsolódik a kívánt weboldalra, tehát ha a proxy szerver mondjuk Angliában van, akkor az azon keresztül történő szerencsejátékot a magyar internet szolgáltató már nem tudja blokkolni (persze a proxy szervert lehetne, de ebből kismillió van, és lesz is). Nem mondom, hogy nem kéne rendbe tenni az online szerencsejátékot, mert jól járna mindenki, kivéve az online szerencsejáték szolgáltatókat, de megmondom őszintén nem is bánnám, ha fizetnének adót Magyarországra, ha már itt végeznek tevékenységet. Azonban az egész megvalósítás kétségessé teszi számomra, hogy sikeres lehet a megvalósítás, főleg, hogy egyetlen célja, hogy az állami szerencsejátékot monopól helyzetbe hozzák.

Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .