3 Card Poker

3 Card PokerAhogy a neve is mutatja, a háromlapos póker kaszinóváltozata ez a játék. A játékmenet az egyik legizgalmasabb a kaszinókban, a nagy nyeremények lehetősége igen élvezetessé teszi a játékot.

Szabályok

A kevesebb lapnak köszönhetően a háromlapos pókerben az egyes kombinációk előfordulási valószínűsége – és ezzel az erősorrendjük – más, mint a hagyományos ötlapos pókerben (annak szabályai a Video Poker leírásánál találhatóak):

 • A legerősebb lap háromlapos pókerben is a Színsor (Straight Flush), ami három értékben egymás után következő, azonos színű lapból áll (6s7s8s).
 • Rögtön a színsor után következik a Drill (3 of a Kind), ami három azonos értékű lapból áll (JdJsJh).
 • A következő legerősebb kombináció a Sor (Straight), ami három értékben egymás után következő (de nem azonos színű) lapból áll (JsQhKd).
 • Gyengébb a sornál a Flöss (Flush), amit három, azonos színű (de értékben nem egymás után következő) lap alkot (Jh8h2h).
 • Következik a Pár (Pair). Két azonos értékű lap alkotja (5d5cQd).
 • 3 lapról lévén szó, egy Magas Lap (High Card) is gyakran elég a győzelemhez (Ah9d4s).

A játék menete

A 3 Card Pokerben kétfajta játékra van lehetőségünk:

1. PAIR PLUS

Ez az egyszerűbb játékforma, játékélményben azonban szegényesebb, és a házelőnye is magasabb. Ha 3 kapott kártyánk tartalmaz egy párt vagy valamilyen magasabb értékű pókerkombinációt, akkor az előre meghatározott kifizetési tábla (paytable) szerinti összeget nyerjük. A jelentősebb szoftverek a következő paytable-t használják:

Lap Valószínűség Standard paytable
Színsor 0.217% 40:1
Drill 0.235% 30:1
Sor 3.33% 6:1
Flöss 5% 4:1
1 pár 16.66% 1:1
Semmi 75%
Házelőny 2.32%

2. ANTE & PLAY

Az Ante & Play játék már nem olyan egyszerű, mint a Pair Plus, de cserébe a házelőny alacsonyabb, és sokkal élvezetesebb. Miután megtettük tétünket (Ante tét), szintén megkapjuk 3 lapunkat, azonban most a dealer is kap 3 lapot, hiszen ebben a játékformában a dealer ellen játszunk. Lapjaink ismeretében döntenünk kell, hogy szeretnénk-e tovább játszani. Ha nem, akkor eldobjuk lapjainkat (Fold), és elveszítjük a tétünket. Ha azonban kezünket jónak ítéljük, tovább játszhatunk (Raise), és ekkor meg kell dupláznunk betett tétünket (ez a Play tét). A dealer is megmutatja lapjait, és megtörténik a kifizetés. A kifizetés szabályai a következőképpen alakulnak:

 • 1. El kell dönteni, hogy a dealernek “érvényes” lapja van-e. A dealer lapja akkor érvényes (qualifies), ha legalább Q magas.
 • 2. Ha a dealernek nincs érvényes lapja (does not qualify), akkor megnyertük az Ante-t, a Play tétet pedig visszakapjuk. Hogy az Ante nyeremény pontosan mennyi, az a lapunk erősségétől függ, lásd a lenti táblázatot.
 • 3. Ha a dealer lapja érvényes és erősebb, mint a mienk, akkor mindkét tétet elveszítjük.
 • 4. Ha a dealer lapja érvényes de gyengébb, mint a mienk, akkor mindkét tétünkre 1:1 arányú kifizetést kapunk, vagyis megdupláztuk tétünket.
 • +1 Ha lapjaink sort, drillt vagy flösst alkotnak, akkor a fenti nyereményen felül extra kifizetésben részesülünk a lenti táblázat szerint. Ez a kifizetés NEM függ attól, hogy a dealernek van-e érvényes lapja vagy sem.
Lap Valószínűség Standard paytable
Színsor 0.217% 5:1
Drill 0.235% 4:1
Sor 3.33% 1:1
Házelőny 2.01%

Stratégia

Minthogy az Ante & Play tétnek alacsonyabb a házelőnye, érdemes ezt játszanunk. Már csak azt kell eldöntenünk, hogy mely lapjainkkal játsszunk, és melyekkel ne. Mivel elég jelentős esély van arra, hogy a dealernek nincs érvényes lapja, nagyon gyengének tűnő lapokkal is érdemes betennünk a plusztétet. Egészen pontosan ha jobb lapunk van, mint Q/7/2, akkor emeljünk! Két példa a könnyebb érthetőség kedvéért: ne emeljünk J/9/5-tel, de emeljünk Q/9/5-tel.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.