Blackjack

Szabályok | A játék menete | blackjack stratégia | matematika | A szabályok sokszínüsége

A Blackjack-et az alacsony házelőny és a mérsékelt szórás teszi a bónuszvadászok első számú választásává.
BlackjackA Blackjack játéknak az a célja, hogy legyőzzük a dealert. Erre több lehetőségünk van. Ha egyikünk kártyáinak összege sem haladja meg a 21-et, akkor úgy nyerhetünk, ha a mi kezünk az erősebb, azaz magasabb a kártyák összege. Ha a dealer lapjainak összege meghaladja a 21-et (bust), és a mienk nem, szintén nyertünk. Mindkét esetben feltett tétünkre 1:1 arányú kifizetést kapunk, vagyis $5 tét esetén visszakapjuk a tétet, plusz még $5 nyereményt, összesen $10-t. Ha az első két kártyánk egy Ász és egy tizes vagy bármilyen 10-et érő lap (J, Q, K), akkor Blackjack-ünk van, és 3:2 arányú kifizetést kapunk. $5-os tétünből ekkor $12,5-t csináltunk. Ha a kezünk értéke meghaladja a 21-et, akkor veszítettünk, függetlenül attól, hogy mi van a dealernél.

Szabályok

A lapok értéke értelemszerű, az Ász azonban kétféle értéket is felvehet, 1-et, vagy 11-et, ez mindig attól függ, hogy melyik a jobb az adott lapokat kézben tartó játékosnak. Például egy A és egy 8-as érhet 9-et vagy 19-et is. Ezt általában a kaszinószoftverek is jelzik. Ha erre a lapra húzunk, és 2-es jön, akkor kezünk értéke 21. Ha viszont pl. 6-os, akkor az Ászt automatikusan 1-nek számolja a szoftver, és 15-öt tartunk kezünkben.

Vissza tetejére

A játék menete

Tétünk felrakása után a dealer és mi is kapunk 2 lapot. A dealernek csak az egyik lapját láthatjuk, a másik fejjel lefelé marad, amíg mi befejezzük a játékot. Ha a dealer látható lapja Ász, akkor lehetőségünk van biztosítást (insurance) vásárolni az eredeti tétünk felének megfelelő összegért. Ha a dealernek Blackjack-je van, akkor az adott leosztás véget ér. A biztosítás 2:1 arányban fizet, vagyis gyakorlatilag visszakapjuk az elvesztett eredeti tétünket, és ugyanolyan egyenleggel indulhatunk neki a következő lejátszásnak. Ez ugyan jól hangzik, a biztosítás azonban mégsem jövedelmező a játékos számára. Ha a dealernek nincs Blackjack-je, akkor először a játékos (azaz mi) lejátsszuk a magunk játékát. A lehetőségeink a következők:

 • Stand: Megállunk. Ha úgy gondoljuk, hogy kezünk elég a győzelemhez, vagy túl kockázatos még egyet húzni.
 • Hit: Kérünk lapot. Addig kérhetünk még egy lapot, amíg el nem érjük a 21-et, vagy nem haladjuk meg azt (bust).
 • Double: Duplázás. Olyan kedvezőnek ítéljük meg a szituációt, hogy szeretnénk dupla tétért játszani. Fontos, hogy ekkor CSAK EGY újabb lapot húzhatunk. Tipikus duplázós szituáció, amikor nekünk 11-ünk van, a dealer pedig egy alacsony kártyát mutat.
 • Split: Ha két osztott lapunk egyforma, akkor lehetőségünk van szétválasztani őket két külön kézre, és azokat egyenként lejátszani. Ekkor be kell tennünk egy, az eredeti tétünkkel megegyező nagyságú tétet, hogy mindkét kezünket egyforma téttel játsszuk le. Ezután mindkét kézhez kapunk egy-egy második lapot, és mindkét kezet külön-külön lejátszhatjuk. Azonban ha Ászokat split-eltünk, akkor csak 1-1 lapot kaphatunk, és itt a játék a mi szempontunkból véget ér.

Miután mi lejátszottuk a kezünket, a dealer is lejátssza a sajátját, és eldől, hogy ki nyert, megtörténik a kifizetés/elveszik a tétünket, és új partit kezdhetünk. Megjegyzendő, hogy a dealer mindig előre rögzített szabályok alapján játszik. Ez alapjaiban határozza meg az optimális stratégiánkat.

Vissza tetejére

A szabályok sokszínűsége

A Blackjack-nek rengeteg variációja létezik, attól függően, hogy az alábbi szabályokat hogyan keverik.

 • A paklik száma: Jellemzően 1 és 8 között van valahol. Minél kevesebb paklival (deck) játszunk, annál kisebb a házelőny, ezért érdemes keresni a “single deck” variációt, amelyben a paklik száma a minimális 1.
 • Milyen lapokon duplázhatunk: A legtöbb esetben bármely 2 lapon duplázhatunk, azonban előfordul, hogy csak a 9-11-ig terjedő összegű lapokon engedélyezett a duplázás.
 • Duplázás szétválasztás után: A helyzet hasonló. Általában engedélyezett, de előfordul, hogy nem.
 • Újbóli szétválasztás: Ha egy szétválasztott kézhez ugyanolyan értékű lap érkezik, azt újra szétválaszthatjuk vagy sem.
 • Lapkérés szétválasztott Ászokra: Szétválasztott Ászokra általában csak egy lapot kapunk, és nem húzhatunk újabbat.
 • Surrender: Feladás. Azt jelenti, hogy olyan rossznak ítéljük meg az esélyeinket, hogy inkább önként lemondunk a tétünk feléről (de a másik felét megtartjuk). Az első 2-2 lap leosztása után kapjuk meg ezt a lehetőséget, ha egyszer már húztunk lapot, akkor már nem szállhatunk ki.
 • 7-Card Charlie: 7-Card Charlie-nak hívják a 7 lapból álló lapkombinációt, amely még nem haladta meg a 21-et. Több Blackjack változatban automatikusan nyerünk vele, néha nagyobb Jackpotot. Inkább érdekesség, hiszen gondoljunk bele, milyen ritkán fordul elő. Egyrészt sok-sok alacsony kártyát kell húznunk, másrészt – egyáltalán húznunk kell. 16-ra már nem szívesen kér új lapot az ember.
 • A dealer húz Soft 17-re vagy sem: Soft-nak nevezünk egy lapot, ha abban szerepel egy Ász, és aktuálisan az Ász értéke 11. Ekkor úgy húzhatunk még egy lapot, hogy nem veszélyeztetjük a becsődölést (ha a lapjaink összege meghaladná a 21-et, az Ász automatikusan 1-et fog érni, és folytathatjuk). Ha a dealer húz soft 17-re, az növeli a házelőnyt.
 • Megnézi-e a dealer, hogy Blackjack-je van-e: Ha a dealer látható lapja Ász, vagy 10 értékű, akkor megnézi a másik lapot még mielőtt mi elkezdenénk játszani, és ha Blackjack-je van, véget ér a játék. Ha megteszi, akkor az nekünk kedvez, hiszen nem veszíthetjük el az eredeti tétünk többszörösét, ha dupláztunk, vagy szétválasztottuk volna lapjainkat.

Vissza tetejére

Egy kis matematika

A Blackjack-ben a házelőny abból adódik, hogy nem ismerjük a dealer második lapját. Így tökéletlen információ mellett kell meghoznunk a saját kezünkre vonatkozó döntéseket. Minden olyan esetben, amikor másképp döntenénk, ha ismernénk a dealer lapját, teoretikusan veszítünk, még akkor is, ha az adott partit épp megnyertük.

A dealer második lapjára vonatkozóan feltételezéssel kell hát élnünk, amelyet egy valószínűségeloszlással írhatunk le. Ugyanez az eloszlás jellemzi a mi következő lapunkat is. A dealer zárt kártyájának és az általunk húzott következő lapnak a várható értékét viszonylag könnyen meg tudjuk határozni ebből az eloszlásból. A lentebb közölt stratégia-táblázatok ezen a viszonylag egyszerű modellen alapulnak. Például amikor nekünk 16 értékű kombinációnk van, és a dealer látható lapja 10-es, a tábla szerint húznunk kell. Meglehetős őrültségnek tűnik, hiszen csak 2, 3, 4, 5, és az Ász jó nekünk, a többi lappal befuccsolunk. Nézzük, hogy miért jobb játék a lap húzása, mint a megállás.

Tegyük fel, hogy végtelen számú paklival játszunk, tehát az asztalon lévő lapok nem befolyásolják a következő lapot (ez 4 pakli fölött jó közelítés, és leegyszerűsíti a számítást). Ekkor minden lap azonos eséllyel érkezik. Olyan játékot játszunk, ahol a dealer megnézte, hogy van-e Blackjack-je, és folytathatjuk, tehát nem Ász a dealer második lapja. Még 12 féle lap maradt: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, J (=10), Q (=10), K (=10). Mivel a lapok egyenlő eséllyel fordulhatnak elő, ezért ezen értékek egyszerű átlaga a lap várható értéke, vagyis 7. Már látjuk is, hogy miért nem lehet nyerő játék a megállás. A dealernek a következő lap húzása után várhatóan 17 lesz lapjainak értéke, amivel a szabályok szerint megáll, és a mi 16-unk alulmarad. (A matematikailag igényesebbek számára megjegyzendő, hogy a kalkuláció azért nem ennyire egyszerű, hiszen a dealer lapja esetén számolnunk kell azzal az eshetőséggel is, amikor 2-6-ig húz lapot, és egy újabb lapot kell kérnie.) A Blackjack matematikájáról sok, apró részletekbe menő publikáció született, egy szép gyűjtemény található a http://www.bjmath.comoldalon.

A házelőny

A Blackjack házelőnye a fenti szabályok szerint 0%-tól kb. 1,5%-ig terjed. Az egypaklis (single deck) Blackjack házelőnye kb. 0.1%. Ha játszható, mindenképpen keressük ezt a játékot (a Microgaming szoftverekben Classic Blackjack néven fut). A standard Blackjack (8 pakli, dealer megáll soft 17-en, nincs surrender) házelőnye kb. 0.5%. A Blackjack szórása kb. 1.15, ami alacsony értéknek számít.

Vissza tetejére

Stratégia

Biztosítást soha ne kössünk.

Az alábbiakban láthatóak a Blackjack játék optimális stratégiáját bemutató táblázatok. A táblázatokat a következőképpen kell olvasni:

 • A függőleges tengelyen kiválasztjuk azt a lapkombinációt vagy értéket, amit a kezünkben tartunk (your hand).
 • A vízszintes tengelyen kiválasztjuk hozzá azt az oszlopot, amely a dealer látható kártyáját tartalmazza (dealer’s card).
 • A két érték metszéspontjában található optimális lépésünk.

BJ single deck

BJ single deck

BJ single deck

 

BJ 2 deck

BJ 2 deck

BJ 2 deck

 

BJ 2 deck

BJ 2 deck

BJ 2 deck

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.