kaszinózás alapjai

A kaszinókban található játékok szabályai úgy vannak megalkotva, hogy a játékos hosszú távon hátrányban van, vagyis a matematika szabályai szerint veszíteni fog (azt az arányszámot, amely azt mutatja meg, hogy $1 feltett téten várhatóan mennyit bukik a játékos, hívjuk házelőnynek, és általában százalékos formában adjuk meg). A legtöbb játékban ez a veszteség kicsi, viszont minél többet játszik valaki, annál biztosabban fog a játék matematikája érvényesülni, és a játékos veszíteni.

Az online kaszinókban sem más a helyzet, a játékok és a szabályok ugyanazok, mint egy “valódi” kaszinóban. Viszont az internetes kaszinók piacán nagyon nagy a verseny (gondoljunk csak bele, hogy a világ bármely pontjáról bárki bármikor beugorhat játszani), és ezért annak érdekében, hogy magukhoz csábítsák a játékosokat, a kaszinók bónuszokat ajánlanak. Ezek a bónuszok éppen elegendőek arra, hogy a játékszabályokból adódó veszteségeket kompenzálják, sőt, a legtöbb esetben matematikailag nyereségessé válik a játék.

Hogy akkor miért csinálják ezt az online kaszinók? Az egyik oka a fent említett verseny az ügyfelekért. A másik pedig az, hogy a játékosok nagy része – vagy azért mert nem ismeri a helyes stratégiát, vagy azért mert hatalmába keríti a játékszenvedély – előbb-utóbb úgyis elbukja nem csak a bónuszpénzt, hanem eredeti befizetését is. Ez az oldal abban is segítséget nyújt(hat), hogy tisztában legyünk a lehetőségeinkkel, és legalább hozzávetőlegesen tudjuk, hogy a játék során mennyi veszteséggel kell számolnunk.

Online játék vs. hagyományos kaszinók

Az első és legfontosabb előny, hogy a játék sokkal gyorsabb. Egyes szoftverekkel elképzelhető, hogy óránként 6-700 Blackjack partit is le tudunk játszani. A véletlenszám-generátorok, amiket az online kaszinók használnak, a másodperc törtrésze alatt keverik meg a paklit, és osztanak belőle. Másik nyilvánvaló előnyös tulajdonság, hogy bármikor, bárhol elérhetőek, ahol van internet. Kevésbé nyilvánvaló előny, de azért említésre méltó, hogy az online kaszinókban megspórolhatjuk a dealernek adott borravalót, ami, ha a nyeremény miatt játszunk, akár jelentős tétel is lehet.

Ugyanakkor az internetes játéknak megvannak a nyilvánvaló hátrányai. Egy kaszinó sokkal többről szól, mint a játékról. Kaszinóba járni társasági esemény, ahol kellemes környezet, csinos pincérhölgyek, és izgalmas játékok várnak. Az online játéknak sosem lesz meg ez a hangulata, így nem kell félnünk attól, hogy a hagyományos kaszinók eltűnnek. Én személy szerint azt gondolom, hogy a két forma csak igen enyhén versenyez egymással, mindkettőnek megvan a saját közönsége.

A bónuszok típusai

Többféle bónusz létezik, és mindegyik némileg eltérő stratégiát igényel. A legegyszerűbb típus az ún.Cashable (vagyis pénzre váltható) bónusz. Például a bet365 Casino 100%, maximum $200 cashable bónuszt ajánl. Ez azt jelenti, hogy $200 befizetésekor rögtön kapunk még 200-at, így $400-zal kezdhetünk játszani. Azonban a kaszinók mindig megkövetelik azt, hogy a bónuszösszeget legalább néhányszor feltegyük tétként, mielőtt hazautaltathatnánk.

Ahhoz tehát, hogy a bónusz a valóságban is a mienk legyen, játszani kell. Hogy mennyit, azt kaszinója válogatja, általában a befizetésünk+a bónusz összegének 10-50-szeresét kell tétként feltennünk. Jelen esetben a követelmény 12-szeres, tehát a maximális bónuszhoz összesen (200+200)*12, vagyis $4800-nyi tétet kell feltennünk. Blackjacken játszva a házelőny kb. 0,5%-os, tehát a lejátszás végére várható veszteségünk $4800×0.5% = $24. A bónuszból így $176 marad, hazautaltatható nyereségként.

A következő típus, a Sticky bónusz sokmindenben hasonlít a Cashable-re. Itt is fel kell tennünk meghatározott tétet, hogy kivehessünk a bónuszból nyert pénzt. Jelentős különbség viszont, hogy magát a bónusz összegét soha nem vehetjük ki, azt az első hazautaláskor levonják. Ennek ellenére ez is egy jövedelmező bónusztípus.

A harmadik leggyakoribb bónuszfajta az ún. Clearplay rendszer. A Microgaming kaszinók szinte mindegyike ezt használja. Lényege, hogy bónuszunkat egy külön számlára teszik, és ahogy teljesítjük a lejátszási követelményeket, kis részletekben jóváírják a pénzszámlánkra. A klasszikus szabályok szerint a pénzszámlán lévő pénzt bármikor kivehetjük, azonban ekkor a maradék bónusz elvész. Az egyre nagyobb számú visszaélés miatt több helyen szigorítottak a feltételeken, és addig egyáltalán nem utalhatunk haza pénzt, amíg az előírt lejátszást nem teljesítettük. Jellemző a rendszerre, hogy az alacsony házelőnyű játékok tétjei nem számítanak be a lejátszásba teljes egészükben. Például a Blackjacken feltett tétek csak 5 vagy 10%-ban számítanak be, a Rulett általában 50%-ban, míg a Slotok (nyerőgépek, avagy “félkarú rablók”) 100%-ban.

Végül a Freeplay. Általában ezt is Microgaming kaszinók ajánlják. Regisztrációkor a játékos kap bizonyos mennyiségű zsetont, amiből egy órán keresztül játszhat. Amennyit a kezdő összegen felül nyer, azt az első befizetéskor jóváírják a bónusz számlán. A dolog egyik szépséghibája, hogy a felrakható tétek nagysága erősen korlátozva van. Azonban ezt a hátrányt is ki lehet bizonyos mértékig küszöbölni.

Regisztráció előtt

Mielőtt nekikezdenénk lejátszani egy bónuszt, mindenképpen ajánlott elolvasni a kaszinó weblapján a Promotional Terms & Conditions-t (Bónusz Szabályzat). Igyekszünk mindig frissen tartani az oldalt, de garancia nincs az adatok helyességére, százas nagyságrendű kaszinó feltételeit szinte lehetetlen naprakészen követni. Ha bármilyen kétség felmerül a feltételekkel kapcsolatban, akkor keressenek minket bátran az oldalon feltűntetett elérhetőségek valamelyikén, vagy a fórumban.

Pénzügyek

Ahhoz, hogy pénzt tudjunk befizetni egy online kaszinóba, internetes használatra alkalmas bankkártyával kell rendelkeznünk. A ma használatban lévő kártyák túlnyomó többsége ilyen. Megfontolandó alternatívát jelentenek az internetes fizetési megoldások, mint a Moneybookers vagy a Click2Pay. Egyenlegünket feltöltve bármilyen, az adott szolgáltatónál számlával rendelkező kaszinóba utalhatunk be pénzt. További részletek a Moneybookers-ről a fórumban.

Ha komolyan gondoljuk, hogy időt és energiát szeretnénk fordítani arra, hogy a kaszinók bónuszait kiszedjük, érdemes elgondolkodni egy kifejezetten erre a célra, USD-ben nyitott bankszámláról. Ilyet bármely banknál nyithatunk. Előnye, hogy a forintkonverziókból eredő veszteségeket elkerülhetjük. Az internetes pénztárcák előnye szintén ez. Regisztrációkor kiválaszthatjuk, hogy milyen devizanemben szeretnénk számlát nyitni, így anélkül mozgathatjuk pénzünket egyik kaszinóból a másikba, hogy egy centtel is csökkenne egyenlegünk.

Megbízhatóság

Szerencsejátékok esetén mindig felmerül a csalás gondolata. Az online kaszinók mindegyike véletlenszám-generátorokkal dolgozik, amelyeket időről-időre bevizsgáltatnak neves könyvvizsgáló cégekkel, és jellemzően az eredményt közzé is teszik a weblapjukon. Egy-egy vesztőszéria után az emberben könnyen megfogalmazódik a csalás gondolata, de ekkor mindig jusson eszünkbe, hogy a szolgáltatónak egyáltalán nem érdeke csalni. A játékok ELEVE úgy vannak megalkotva, hogy a házelőny mértékében a kaszinó jövedelmező legyen. Miért kockáztatná ezt a biztos bevételt (és a börtönbekerülést) bármelyik üzemeltető valamennyi extra profit reményében? Ha mégis kétségeink támadnak, olvassuk el a Fair Gaming menüpont tartalmát az általunk választott oldalon.

A másik lehetséges probléma a kifizetéseknél jelentkezik. Mi a garancia, hogy megkapom a nyereményemet? Nos, ezek a kaszinók nemzetközileg bejegyzett szerencsejátékkal foglalkozó vállalatokhoz tartoznak, folyamatosan figyelik a tevékenységüket, és ha bármilyen szabálytalanságot észlelnek, súlyos büntetéseket vetnek ki. És ismét: miért lenne érdeke a kaszinónak nem fizetni bárkinek is? Az interneten villámgyorsan terjednek a hírek, és amelyik oldal a legkisebb gyanúba is keveredik, attól hamar elpártolnak a játékosok, és bezárhat. Mégis, kifizetésekkel problémák előfordultak a múltban, főként amiatt, hogy a kaszinó túl kedvező bónuszokat ajánlott, és közben nem jött be elég friss pénz, hogy a nyerteseket időben ki tudja fizetni. A pénzéhez ekkor is hozzájutott mindenki, csak akár 1 hónap késedelemmel.

Sokan félnek megadni a bankkártyájuk számát, attól tartva, hogy azt ellophatják és leemelhetik róla pénzüket. Aki ismeri a legmodernebb internetes titkosítási eljárásokat, annak eszébe sem jut hasonló. Gondoljunk csak arra, hogy hogyan próbálják néha ellopni a bankkártyánk adatait. Leveleket küldenek, és egy, az eredetire nagyon hasonló oldalon meg kell adnunk adatainkat. Ebben az a lényeg, hogy meg sem próbálják a bankok rendszereit feltörni, és akkor ellopni az adatainkat, amikor valóban a bank rendszerébe lépünk be, mert az lehetetlen. Az online kaszinók különösen odafigyelnek a biztonságra, hiszen nekik a megélhetésük múlik azon, hogy megbízható és feltörhetetlen titkosítási rendszereket használjanak. Ha ennek ellenére aggódunk, akkor érdemes valamelyik internetes fizetési formát választani, és azon mindig csak annyi pénzt tartani, amennyit éppen a befizetésekhez használunk.

Felelősségteljes játék

Mindig tartsuk észben, hogy a kaszinó szerencsejáték, és a saját pénzünket is kockára tesszük. Csak annyit fizessünk be, amennyinek az elvesztése nem érint minket különösebben érzékenyen. Habár ez az oldal sok hasznos információt tartalmaz arra vonatkozóan, hogy hogyan nyerjünk, és ha betartjuk az itt található stratégiát, akkor a matematika mellettünk áll, mégsincs garancia arra, hogy valóban annyit fogunk nyerni, mint amennyit szeretnénk, sőt, lehet hogy egyes bónuszok a lejátszás végére teljesen elfogynak, netán eredeti befizetésünkből is veszítünk valamennyit. Rövid távon sokminden előfordulhat. Ügyeljünk arra, hogy a vesztőszériák ne legyenek hatással a játékunkra, különösen nem a tét nagyságának megválasztása terén! Nagyobb tét nagyobb szórást jelent, és nagyobb esélyt a bukásra. Ha betartjuk az optimális stratégiát, hosszú távon a bónuszok jövedelmezőek. Ne tegyük kockára ezt a biztos nyereményt a rövid távú ingadozások növelésével!

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.