Pai Gow Poker

Pai Gow Poker

A Pai Gow Poker az óvatosabb játékosok második legjobb választása, ha a Blackjacknem elé
Szabályokrhető.

A Pai Gow Pokerben (hasonlóan a Blackjack-hez) a dealer ellen játszunk. Mindketten 7-7 lapot kapunk, és ezekből kell két pókerkezet kialakítanunk, egy 5 és egy 2 lapból állót. A lapok kiértékelése nagyrészt megegyezik a hagyományos póker szabályaival. A kétlapos kéz esetében természetesen nem lehet sorunk, flössünk, ill. semmilyen olyan lapunk, amihez az ötlapos pókerben 2-nél több lap kell. Legerősebb lapunk tehát egy Ászpár lehet. Egyik fontos különbség a hagyományos pókerhez képest, hogy a Pai Gow esetében van Joker is pakliban. A Jokert alapesetben Ásznak kell számolni. Azonban felhasználható bármilyen lapként, ha azzal sor, flöss, vagy színsor alakul ki. A hagyományos pókerben az A2345 sor a legkisebb sor, a Pai Gow-ban ez a második legerősebb sor az AKQJT után. Ha valamelyik kezünk (általában a kétlapossal fordul elő) teljesen megegyezik a dealerével, akkor azt a kezet a dealer nyeri (ez a házelőny egyik forrása). A két kéz kiértékelése után eldől, hogy ki nyert, vagy lehet döntetlen is. Ha mindkét kezet a dealer nyerte, elveszítjük a tétünket. Ha mindkettőt mi nyertük, akkor a tétünk 1,95-szorosát kapjuk vissza (ez a házelőny másik forrása). Ha egyik kezet mi, a másikat viszont a dealer nyerte, akkor a parti döntetlen, és visszakapjuk tétünket. Ez az a kedvező tulajdonsága a Pai Gow-nak, amely az egyik legkisebb szórású játékká teszi.

A játék menete

A dealer és mi is 7 lapot kapunk, a dealerét természetésen nem látjuk. Először nekünk kell két kézbe rendezni lapjainkat, majd amikor kész vagyunk, akkor a dealer is felfordítja lapjait, és ő is elrendezi őket. A program kiértékeli az eredményt, és megtörténik a kifizetés.

A Pai Gow Pokerben a házelőny 3 tényezőből adódik.

 

1. Ha mi nyerünk, akkor eredeti tétünknek csak 1,95-szorosát kapjuk, míg ha veszítünk, akkor az egész tétünket elbukjuk (mintha minden nyertes parti után adnánk 5% borravalót a dealernek).

 

 

2. Azonos lapok esetén a dealer nyer.

 

 

3. Úgy kell lejátszanunk a magunk részét, hogy a dealer kártyáit nem látjuk.

 

A házelőny szoftverenként minimális mértékben eltér, attól függően, hogy a dealer milyen stratégiát használ a lapjainak elrendezésére. Ha mi is ugyanazt a stratégiát használjuk, mint a dealer (House way), akkor a házelőny nagyjából 2,7% lesz. Ez egy közepesen magas érték, de a Blackjackhez viszonyítva így is nagyon magas. Ezt a rossz tulajdonságot azonban jelentősen kárpótolja a kaszinójátékokban elérhető legalacsonyabb szórás. Az alacsony szórás a döntetlenül végződő partik magas számából adódik ( körülbelül 40%).

Játék Házelőny Szórás
Pai Gow Poker ~2.7% 0.75

Stratégia

A valódi kaszinókban a Pai Gow Pokert igen nehéz optimális stratégiával játszani, hiszen egy csomó szabályt kell megjegyeznünk, amiktől egyelőre megkímélném az olvasót. Később felkerül majd az oldalra. Azért nem fontos pontosan tudnunk, hogy mi is az optimális stratégia, mert a kaszinószoftverekben általában elérhető egy ún. House way gomb. Ha megnyomjuk, a szoftver lejátssza helyettünk a játékot, azon szabályok szerint, ahogy a dealer is elrendezi lapjait. A gomb használatával ugyan a házelőny kb. 0,2 %-kal növekszik, de rengeteg időt megspórolunk, ami a játék órabérén bizony meglátszik. 7 lapot átlátni már nem is olyan könnyű, és a House way megvéd minket attól is, hogy elnézzünk valamit, úgyhogy a valóságban a használatából eredő veszteség kisebb, mint a teoretikus esetben, és ugyanannyi idő alatt 4-5-ször több partit is le tudunk játszani.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.