Video Poker

Videó póker, Jacks or Better

A Video Poker házelőny szempontjából általában a második legjobb választás a Blackjack után. A játék gyakorlatilag a hagyományos ötlapos ún. “draw” póker játékgépi változata.

Szabályok

1. A legerősebb lap a pókerben aSzínsor (Straight Flush), ami öt, értékben egymás után következő, azonos színű lapból áll (6s7s8s9sTs). Speciális esete a Royal Flöss, ami az Ász magas színsor elnevezése és a legerősebb lap a pókerben.

2. Rögtön a színsor után következik aPóker (4 of a Kind), ami 4 azonos értékű lapból áll (JdJsJhJc6h).

3. A következő legerősebb kombináció a Full House, ami egy drillból és egy párból áll (JhJsJd6h6c).

4. Következik a Flöss (Flush), amit öt, azonos színű (de értékben nem egymás után következő) lap alkot (AhJh8h6h2h).

5. A flöss után a legerősebb lapkombináció a Sor (Straight). Öt, értékben egymás után következő, de nem azonos színű lap alkotja (QhJsTd9h8c).

6. 3 azonos értékű lap alkotja a Drillt (3 of a Kind) (6h6d6c7dKs).

7. Ha két-két azonos értékű lapunk van, az Két pár (Two Pair) (JcJs6h6c3h).

8. Leggyengébb, még értékelhető kezünk a Pár (Pair) (KdKs9h6d3s).

A játék menete

Tétünk kiválasztása után egy pókerpakliból kapunk 5 lapot. Ekkor döntenünk kell, hogy melyeket tartjuk meg, és melyeket dobjuk el. Az eldobott lapok helyére új kártyákat kapunk (Draw), és ezzel vége is a játéknak. A szoftver kiértékeli, hogy milyen pókerkezet sikerült kialakítanunk és eszerint kapunk kifizetést (vagy veszítjük el tétünket). A kifizetési lista (paytable) általában látható a játékablakban, egy játéktermi pókergép hangulatát idézve. Az egyes lapkombinációkhoz tartozó kifizetés változatos lehet. A Video Pokernek (hasonlóan a Blackjackhez) nagyon sok variációja létezik. Az egyik alapvető változat, amelyik szinte minden szoftverben megtalálható, a Jacks or Better. Mint neve is mutatja, legalább egy J párunknak kell lenni ahhoz, hogy nyerjünk. A Joker Pokerben a pakliban marad a Joker, és Jokerként is viselkedik, tehát bármilyen lapot helyettesíthet. A legtöbb helyen elérhetőek ún. multi-hand játékok is, amikor egyszerre nem 1, hanem akár 100 kezet játszhatunk le. Előnye, hogy az eredmény sokkal jobban közelít a várható eloszláshoz, a többkezes játék szórása jelentősen alacsonyabb, mint az egykezesé.

Miután egy parti lement, általában lehetőségünk van dupla-vagy-semmit játszani. Ez egy Casino Wartípusú játékot jelent, amiben akkor nyerünk, ha magasabb kártyát húzunk, mint a gép. Ha a két kártya azonos értékű, akkor az eredeti nyereményünket kapjuk meg. A figyelmes olvasó már észrevehette, hogy ennek a fogadásnak nulla a házelőnye. Gyakorlatilag ez az egyetlen olyan megjátszható tét a kaszinóban, ami a “Fair Play” szabályai szerint működik. Duplázni többször is van lehetőségünk, jellemzően azonban van plafon a duplázások számát illetően. Amikor egy Sticky vagy Clearplay bónusz lejátszása közben nem az egyszeri duplázást, hanem alacsonyabb tétekkel egy nagyobb szórású játékot választunk, remélve hogy elcsípünk egy többszörös nyereményt, a duplázás lehetősége remek funkció. Segítségével kis nyereményből is csinálhatunk nagyot, ráadásul fair odds-ok mellett.

Egy kis matematika

Játék Házelőny Szórás
1-play 4-play 10-play 25-play 50-play 100-play
All Aces 0.08% 8.08 4.64 3.58 3.05 2.86 2.75
Jacks or Better 0.46% 4.42 2.52 1.93 1.63 1.52 1.46
Deuces Wild 0.64% 5.92 3.46 2.71 2.34 2.21 2.14
Joker Poker 1.4% 5.99 3.50 2.74 2.37 2.23 2.16

 

A házelőny minden szoftver esetén más, főként a kifizetési táblák változatossága miatt. A táblázat a Microgaming kaszinók házelőnyét tartalmazza. Ennek legfőbb oka az, hogy a legújabb Microgaming szoftverben elérhető az autohold funkció, vagyis a program automatikusan tartásra jelöli az optimális stratégia szerinti lapjainkat. Mivel az optimális stratégia meglehetősen bonyolult, ez a funkció biztosítja, hogy a Blackjackhez hasonló gyorsasággal tudjunk játszani, és ne azzal menjen el az időnk, hogy a stratégiát böngésszük, jelentősen rombolva a játékélmányt. Apró szépséghiba, hogy az All Aces esetén ez a funkció nem érhető el. Az All Aces házelőnye 0.08%, és a gyártó nem adja meg nekünk azt a kényelmet, hogy ne kelljen megdolgoznunk érte.

Amint a fenti táblázatból is látszik, a népszerű Video Poker variációk házelőnye messze a tűrhető kategórián belül van. A Jacks or Better házelőnye alacsonyabb, mint a legtöbb Blackjack variációé. Amiért mégsem ajánlanám jó szívvel bónusz lejátszására, az a nagyon nagy szórás. A leggyakoribb Blackjack variáns szórása 1.15. Ha 1-play Video Pokert játszunk, akkor ennek négy-nyolcszorosával kell számolnunk, vagyis aktuális egyenlegünk lényegesen jobban fog ingadozni a várható érték körül. Ez esetben ez annyit jelent, hogy mindaddig a várható érték alatt fogunk állni, amíg be nem zsebelünk egy nagyobb nyereményt (4 of a Kind, Royal Flush). Ha olyan balszerencsénk van, hogy ezek a lapok sokáig nem jönnek, elképzelhető, hogy elfogy az aktuális pénzünk még a lejátszás teljesítése előtt. A legtöbb Clearplay rendszer 10%-os, vagy még rosszabb súlyt ad a Video Pokernek. A lejátszás így nagyon hosszúvá válhat, ami jó hír-rossz hír vegyesen. Mivel nagyon sok leosztást kell játszanunk, a várható érték biztosabban érvényesül. Viszont hosszú órákat kell majd játékkal töltenünk, ami egyrészt unalmas lehet, másrészt jelentősen rontja az órabérünket.

Jelentősen csökkenthetjük a játék szórását akkor, ha multi-hand (multi-play) verziót választunk. Ezzel a döntéssel a legtöbb esetben elfogadható szintre tudjuk csökkenteni a játék szórását. A 100-play Jacks or Better szórása például 1.46, ami alacsonyabb mint a 3 Card Poker vagy a Red Dog szórása.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.